Coasta de Azur

Tocmai ne-am întors dintr-o vacanță superbă în faimoasa Cote d’Azur.   De fiecare dată când auzeam la știri că nu știu ce vedetă și-a petrecut concediul pe Coasta de Azur, îmi veneau în minte personajele aristocratice din romanele britanice, și mă gândeam ce mulți bani trebuie să aibă cei care își petreceau timpul liber plimbându-se pe Promenade des Anglais. Astăzi însă, mi-am dovedit personal că nu mai e nevoie să fii nobil pentru a ajunge aici. Trebuie doar să-ți dorești.

Călătoria noastră a început cu San Remo. Pentru o mică staţiune, San Remo prezintă o varietate impresionantă de moduri pentru petrecerea timpului. Există un port unde iahturi luxoase, străzile aglomerate pentru cumparaturi in care poti cumpara bijuterii şi haine, şi o piață agitată pentru cei în cautare de chilipiruri.

 

 

A doua zi am vizitat Monaco. Monaco este al doilea cel mai mic stat independent din lume, după Vatican, ocupând cu greu 2 km². Tot Monaco este și cea mai dens populată țară din lume, cu 18 000 locuitori/ km². Monaco este o monarhie constituțională, condusă de familia Grimaldi încă din 1297 (dar nu s-a folosit statutul princiar încă de la început). Prințul Albert al II-lea, actualul rege, a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele Rainier, în 2005.

Celebrul cazinou din Monte Carlo s-a deschis în 1858, datorită lui Charles Garnier, care s-a ocupat și de clădirea Operei din Paris ce îi poartă numele. Cazinoul a avut un așa mare succes, încât guvernul a decis să nu mai colecteze taxe de la locuitori. Așa se explică paradisul fără taxe din Monaco, iar mulțumirile se îndreaptă, desigur, către pariori.

Am fost față în față cu luxul, în forma lui cea mai pură – am inspirat adânc și m-am bucurat la maxim de tot ce am văzut.

“Călătoria și schimbarea locului aduc o nouă vigoare minții.”  Seneca

2 thoughts on “Coasta de Azur

 1. Avatar
  lucretia lazar Reply

  Lumea este o carte. iar cei care nu caltoresc citesc doar o pagina- zicea Sf Augustin….
  Voi cititi una dupa alta paginile cartii….nimic mai frumos decat asta!!

  • danielagumann
   danielagumann Post authorReply

   Așa este, dragă Lucy! Călătoria te ajută să descoperi mai mult decât poți citi într-o carte, și mai mult, îți oferă concret emoții și momente absolut unice, pe care fiecare le trăiește și le simte diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.