Gmar Hatima Tova – Israel!

Anul Nou Evreiesc – Roş Haşana

Evreii de pretutindeni, vor sărbători zilele acestea Anul Nou –  potrivit calendarului evreiesc, ei se află în anul 5777 –  și îmi permit să fiu de acord cu ei. Un stat care sărbătorește doar 69 de ani de la înființare și care este mereu atacat și amenințat, arată cu mult mai modern și civilizat decât alte state care există ca stat de sute de ani.

Statul Israel și-a declarat independența la 14 mai 1948, după aproape două mii de ani de când evreii au fost alungați în jurul bazinului mediteranean de către Imperiul Roman.

Anul Nou pentru evrei este un moment de analiză a tuturor faptelor de peste an. Fiecare evreu îşi face o auto-judecată. Îşi pune în balanţă conştiinţa, să vadă ce a făcut bine şi ce a făcut rău. În principal este un prilej de sărbătoare. Se adună în jurul unei mese îmbelşugate de pe care nu trebuie să lipsească vinul şi peştele, mărul cu miere –ce înseamnă un an dulce – rodiile – un an prosper- dulciurile, fructele şi legumele. La fiecare fel de mâncare, se începe cu rugăciune înainte de a se începe a servi – lucrul acesta m-a împresionat fantastic, pentru că pentru noi românii cel puțin, orice sărbătoare o asociem doar cu prilejul de îmbuibare cu bucate alese, dar de însemnătate religioasă, știu din ce în ce mai puțini.

Nu sunt de religie iudaică dar am trăit și muncit în Israel 7 ani. M-am adaptat și am respectat religia evreilor și am învățat multe despre religia lor, despre tradiții și istoria lor. Evreii sunt oameni minunați – mi-am făcut câțiva prieteni acolo în Haifa unde am locuit și păstrez legătura cu ei și astăzi după 20 de ani. Ne vizităm reciproc și suntem mereu în contact telefonic.  Am trăit cele mai frumoase momente din viața mea în Israel.

Dumnezeu să binecuvinteze Israelul și poporul său.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.