Proiectul „ Toamnă Italo -Română’’ – la Milano

Proiectul  „Toamnă Italo -Română’’  realizat de Asociația ANDACON din Milano în colaborare cu Asociația ‘’Universul Prieteniei’’ din România-Iași, reprezentat de doamna Rodica Rodean, a fost un prilej festiv de a marca relațiile diplomatice și de cooperare dintre instituțiile statului român cu reprezentanți oficiali și cu importanți lideri de opinie din țările gazdă. Valoarea acestui eveniment a fost deosebită prin prezența domnului Consul General -Adrian Georgescu, oficialități locale ca domnii Cosimo Stallo, Giovanni Esposito, Umberto Paolo Cavaliere –  având la bază implicarea minunaților români stabiliți în Milano.

La Milano, scriitoarele Marioara Vişan, Mariana Rogoz Stratulat, Cristina Maria Niţă și Daniela Gumann au prezentat ultimele apariţii editoriale personale iar expoziţia de grafică a artistului plastic Iurie Braşoveanu şi momentele muzicale, susţinute de Aurora Pală şi Cristina Maria Niţă, au completat programul întâlnirii de la Milano.

Ne-am dorit și sper că am și reușit să promovăm un românism diferit de cel care de multe ori pe nedrept se publică uneori în anumite ziare. Noi vrem să arătam cum sunt  românii, și că nu sunt așa cum anumiți concetățeni fac câteodată anumite lucruri greșite. Tema vizată a fost interferențele culturale româno-italiene și contribuția culturală românească în Europa, precum și rolul diasporei române în promovarea spiritului cultural românesc. Intenția noastră principală, a fost și  este de a consolida sentimentul identității culturale naționale a tuturor românilor, indiferent de locul în care se află, îmbunătățind și sporind prestigiul României prin cultură.

În contextul secularizării și al globalizării actuale, în care tăvălugul globalizării face ravagii peste toate popoarele, încercând să desființeze tot ceea ce înseamnă tradiție, folclor, credință, iar o astfel de inițiativă este demnă de toată lauda.

Am fost foarte impresionată de dăruirea cu care s-au implicat românii din Milano pentru buna desfășurare a acestui eveniment dar și pentru a ne însoți și prezenta cele mai deosebite și reprezentative locuri din acest minunat oraș. Deși nu ne cunoscusem nici măcar pe facebook, ci pentru prima dată direct la locul faptei, în Milano, acești minunați români cu dragoste de țară și neam, de  tradiții și cultură românească, au făcut eforturi de a depăși oboseala, stările neplăcute de răceală, programul strict impus de sarcinile de serviciu și cele zilnice, și împreună s-au împărțit cu program bine organizat pentru a ne plimba prin Milano.

M-ați impresionat grozav, oameni frumoși, români cu suflet nobil.

 

Vă mulțumesc tuturor celor alături de care am avut onoarea să fiu prezentă, și care din dragoste de neam și țară ați făcut posibil acest eveniment.

Mulțumesc în mod deosebit doamnei Florentina Niţă, o poetă şi ziaristă româncă de o deosebită valoare, că a binevoit să citească și să vorbească despre cărțile mele. Pentru mine, este o onoare  faptul că ați acordat atenție cărților mele, iar aprecierile domniei sale mi-au dat curaj pentru proiectele mele viitoare.

Mulțumesc  doamnei Rodica Rodean, președinta Asociației Universul Prieteniei pentru tot aportul dumneaei în acest eveniment și pentru diploma acordată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.