În Austria, de Sf. Nicolae începe un festival al demonului Krampus

În noaptea dintre 5 şi 6 decembrie, atunci când copiii cuminți îl aşteaptă pe Moş Nicolae, de prin ascunzişurile întunericului Krampus, caută pe mititeii obraznici, să le dea o bătăiţă şi să-i bage într-un sac!

Legenda lui Krampus își are originile în regiunile alpine și este răspândită  în Bavaria, Ungaria, Slovenia și Austria.

Cu înfățișarea pe care o are, această creatură înfricoșătoare reușește să sperie și adulții, nu doar copiii. Această creatură e îmbrăcată într-o piele de oaie sau capră și are lanțuri și coarne imense ca ale unor demoni. Potrivit folclorului vest-european, în loc să le ofere cadouri micuţilor, precum Moş Nicolae, Krampus îi vânează şi îi torturează. În loc de un sac plin cu jucării, demonul are un sac în care îi bagă pe copiii care nu au fost cuminţi şi în duce în iad. Krampus, este considerat companionul malefic al lui Santa Klaus, care este sărbătorit în orașele din Austria. Legenda lui Krampus spune că el  călătoreşte odată cu Moş Nicolae dar are o meserie cu totul diferită, îi pedepseşte pe copiii neascultători. Krampus are mereu la el beţe şi nuiele pe care le foloseşte fără a da înapoi pentru copiii neascultători.

„Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor.”  Alberto Lleras Camargo

Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului.

Lumea satelor ne-a oferit întotdeauna un exemplu de tradiție și zestre spirituală. Acolo totul are altă valoare. În Austria, de sărbători mă simt mai aproape de tradițiile noastre românești. De exemplu, acest festival de Krampus, eu îl asociez cu trupele de mascați care mergeau prin sat cu uratul. Uneori se mai organizau asemenea grupe și la oraș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.