Moș Nicolae = cadouri? Dar legenda lui o cunoașteți?

Zilele s-au scurs fulgerător și deja așteptăm sosirea primului Moș, și anume Moș Nicolae. A început goana după cadouri.În ziua de MOŞ NICOLAE îşi serbează ziua toţi cei pe care se numesc NICOLAE, Nicoleta, Niculina sau alte derivate. Cu toate acestea, ziua de MOŞ NICOLAE este mult mai cunoscută pentru tradiţia cadourilor de MOŞ NICOLAE: copiii şi nu numai îşi lasă peste noapte ghetuţele într-un loc vizibil, iar acestea sunt găsite dis de dimineaţă pline de cadouri de la MOŞ NICOLAE.

Legenda spune că, Nicolae s-a născut într-un orășel din Turcia într-o familie foarte înstărită. Tragedia se abate asupra lui de tânăr când ambii părinți trec în neființă în urma unui accident, iar micuțul Nicolae moștenind o avere impresionantă. Viața lui Nicolae s-a transformat radical el începând  să fie milostiv și darnic cu toți nevoiașii. Legenda spune că una dintre faptele lui milostive a fost legată de un tată care avea trei fiice ce urmau să se mărite, însă neavând posibilități materiale, se hotărăște să le vândă. Nicolae, în acea perioadă era pastor. Aflând ce urma să se întâmple, lasă la ușa casei un săculeț cu galbeni de aur. În acest fel, fiica cea mare reușește să se mărite. Același lucru se întâmplă și cu fiica cea mijlocie, însă la fiica ce a mică, tatăl fetelor se hotărăște să stea la pândă să vadă cine este cel care lasă mereu câte un săculeț cu galbeni de aur. Tatăl fetelor a fost norocos, căci a văzut în acea noapte când stătea de veghe, pe Nicolae pe acoperișul casei, cum arunca un săculeț de galbeni de aur pe horn, iar acesta a căzut tocmai într-un ciorap care era agățat  la uscat. De aici vine și tradiția atârnării unui ciorap la șemineul din casă sau într-un loc unde Moș Nicolae să poată ajunge să vină să lase cadouri pentru cei cuminți. Atenție! Moșul vine numai la cei cuminți!

Ziua de 6 Decembrie să aducă tuturor românilor multă sănătate şi fericire şi spiritul acestei zile sfinte să nu fie uitat.

Moş Nicolae să vă pună în ghetuţe doar zâmbete şi voie bună, iar voi să le împărţiți apoi în stînga şi în dreapta cu cei dragi. Cu această ocazie vă doresc și eu, multă sănătate, fericire şi nu în ultimul rând multă bucurie în viaţă!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.