HAG HANUKA SAMEAH!!!

Începând din seara zilei de duminică, 2 decembrie până în seara zilei de luni, 10 decembrie, evreii sărbătoresc Hanuka, Sărbătoarea luminilor ce se desfășoară pe perioada a opt zile. Hanuka este o sărbătoare frumoasă, este Sărbătoarea luminii şi, timp de 8 zile, se aprinde în fiecare seară o lumânărică în Menorah, câte una în plus în fiecare zi. Este sărbătoarea speranţei, a dorinţei împlinite, o sărbătoare când copiii cântă nişte cântecele foarte frumoase, este ca o lumină a speranţei; la vreme de iarnă, când nopţile sunt atât de lungi, fie ca lumina speranţei să ne lumineze mai departe zilele vieţii! Hanuka se sărbătoreşte în familie. Există obiceiul ca acest candelabru, numit hanukia, să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc. Copiilor li se dau bani și se mănâncă gogoși.

Se spune că în ultimii 100 de ani, Crăciunul și Hanuka s-au suprapus numai de 4 ori. În anul 1997, când eu am plecat pentru prima dată în Israel, îmi amintesc ce emoționată eram că în casa lui Olga unde lucram, se aprindeau lumânări și simțeam o atmosferă feerică, angelică pentru că se întâmpla unul din acele rare situații când se suprapunea sărbătoarea lor de Hanuka cu Crăciunul nostru. Eram puternic emoționată pentru că îmi lipsea atmosfera de acasă, cea cu care eram obișnuită, să simt mirosuri de sarmale, cozonaci, fripturi, cârnați, să văd doamnele proaspăt coafate cum trec grăbite prin piață după ultimele cumpărături, să-mi văd vecina cu bigudiuri pe cap cum vine să-mi ceară cu împrumut ceva pe fugă,… Toate acestea mă afectau puternic iar sărbătoarea lor completa suferința mea care probabil au observat-o și cei din familie și m-au întrebat atât de grijulii dacă aș dori să-mi cumpere ceva specific de Crăciun să-mi pun în camera mea. Educată bine de mama, evident că am refuzat, dar probabil că nu am fost prea convingătoare și m-am trezit cu un Moș Crăciun gonflabil și mare cât mine. Au reușit să mă surprindă, le-am arătat recunoștință pentru gest, dar suferința mi-a rămas aceeași, pentru că mie nu-mi lipsea Moș Crăciun, ci atmosfera Crăciunului.  M-am simțit ca în familie la ei. Au fost minunați. Încă mai păstrez legătura cu ei și acum, iar când merg în Israel mereu îi vizitez.

HAG HANUKA SAMEAH!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.