1 Aprilie – Floriile, Paştele catolic şi Paștele evreiesc

Anul acesta, de 1 Aprilie nu ne mai ocupăm de păcăleli pentru că avem multe de sărbătorit.

În timp ce creștinii catolici și evreii se pregătesc să întâmpine Sfânta Sărbătoare de Paște, credincioșii ortodocși intră de luni, 2 aprilie, în Săptămâna Patimilor, ultima, dar şi cea mai importantă săptămână din Postul Mare. Paștele este o sărbătoare pe care o întâlnim atât la creștini, cât și la iudei. Creștinii prin Paște sărbătoresc Învierea lui Hristos, iar evreii eliberarea din robia egipteană.

Cuvântul Paște vine de la cuvântul ebraic Pesah, care înseamnă trecere.

Paştele evreiesc, ţine opt zile, care începe cu masa de Seder,  ritual ce rememorează plecarea în grabă a evreilor conduşi de Moise din Egipt.

Am avut norocul și deosebita plăcere să iau parte efectiv la șapte asemenea sărbători în diferite case de evrei. Este impresionant cât respect acordă tradițiilor. Fiecare fel de mâncare, are propriul ritual și rugăciune specială.

Biblia spune că la câteva zile după intrarea solemnă în Ierusalim (de Florii), Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost pus în mormânt. După trei zile, a înviat din morţi. Această succesiune de evenimente a avut loc în decurs de o săptămână, numită Săptămâna Patimilor, care precede Învierea. Scopul acestei sărbători este amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Iisus Hristos.

Vă doresc tuturor, să aveți sărbători cu bine!

Hag Pesah Sameah!            Frohe Ostern!        La mulți ani, tuturor ce poartă nume de floare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.