La omul bun nici câinele nu latră!

Pe cât de mică este de statură, pe atât de mare este sufletul și faptele cu care ne impresionează mereu acest înger trimis de Bunul Dumnezeu să aline suferințele oamenilor din jurul său. Cu ochii calzi, cu zâmbetul larg, cu brațele deschise, cu vocea duioasă ne impresionează mereu prin tot ce face și este această minunată doamnă! I-am propus doamnei doamnei Rada să ne acorde un interviu și evident că nu putea altfel să răspundă decât pozitiv, așa cum este ea mereu.

Doamna Popa Rada în Salzburg


Dragă doamnă Rada, la momentul acestui interviu vă aflați în Austria, unde îngrijiți o doamnă la domiciliul său – cum vedeți dumneavoastră această activitate?

 Pentru a îngriji o persoană bolnavă sau vârstnică este nevoie de multă răbdare, pricepere și nu în ultimul rând dăruire sufletească.

Știu că aveți un caz greu, prin faptul că doamna pe care o îngrijiți este mobilă, și este într-o continuă mișcare, au fost și momente în care nici chiar medicii nu-i mai dădeau nicio șansă, iar dumneavoastră prin dragostea și implicarea neobosită ați reușit să uimiți pe toți din jur cu rezultatele minunate. Toate acestea cu siguranță vă solicită extrem, aveți timp să vă relaxați? Aveți timp pentru dumneavoastră?

Este adevărat, cazul meu este destul de solicitant deoarece pacienta este dependentă de mine  în ceea ce privește igiena, plimbările zilnice, hrana. Chiar dacă nu este mobilizată la pat, boala de care suferă necesită supraveghere permanentă. Cu toate astea plimbările zilnice pe care le fac cu ea prin împrejurimi le consider benefice și pentru mine. Pauzele zilnice de două ore îmi sunt de folos pentru relaxare. Beneficiez de ieșire în Salzburg cu ocazia anumitor festivități , sau când am nevoie să merg la cumpărături. Uneori merg la biserica ortodoxă din Salzburg unde vin foarte mulți români,dar și austrieci și unde mă simt ca într-o mare familie. Îmi organizez timpul așa fel încât să simt uneori că petrec o parte din el ca și cum aș fi în concediu.

Cu firma D&C Gumann ați început să colaborați după ce ați avut alte experiențe în domeniul social, ați observat diferențe între atitudini, abordare sau deschidere către îngrijitoare?

Înainte de a lucra in firmă am lucrat în privat o perioadă scurtă în Franța, apoi în Germania la două familii. Spre norocul meu și acum țin legătură cu aceste familii unde am fost apreciată și respectată.

Colaborarea cu firma D&C Gumann este prima dumneavoastră experiență cu o agenție de intermediere locuri de muncă, ce părere aveți în acest sens, este bine sau nu să colaborezi cu o firmă de intermediere?

Este cel mai bine când se lucrează cu firmă de intermediere deoarece avem protecție și siguranța locului de muncă.

Este cunoscut faptul că de obicei îngrijitoarele au nevoie de ajutor în mai multe situații, cum a răspuns firma D&C Gumann, la solicitările dumneavoastră?

Chiar de la începutul colaborării mele cu firma D&C Gumann am avut unele probleme de rezolvat, chiar financiare și am fost plăcut surprinsă să constat că patronii firmei mi-au oferit imediat ajutor și rezolvare la problemele mele. Tin să vă mulțumesc și pe această cale de promptitudinea de care ați dat dovadă.

Ce schimbări(bune și mai puțin bune) a adus în viața și familia dumneavoastră personală munca în străinătate?

Această muncă mi-a oferit posibilitatea de a-mi rezolva unele probleme financiare pentru familie. Am ocazia să învăț limba germană. Am învățat că trebuie să am un program disciplinat în ceea ce privește munca mea să fac totul ireproșabil. Am văzut cultura, obiceiuri și tradiții ale poporului austriac. Totodată am avut ocazia să îmi aștern pe hârtie o parte din trăirile mele după plecarea din țară publicate în cartea „PICĂTURI DIN SUFLET” grație doamnei Daniela Gumann.

Se vorbește în rețelele de socializare, iar canalele de televiziune și mai ales ziarele nu au ratat ocazia de a specula subiectul cum că această muncă de îngrijire 24 din 24, este sclavie. Dumneavoastră vă simțiți exploatată sau tratată fără respect la locul de muncă?

Depinde cum vrei să te simți. Și acasă la tine poți să muncești mai mult decât aici și să nu-ți spună nimeni mulțumesc, mai mult de atât mai muncești și gratis. Asta este o muncă pe care fiecare gospodină o practică acasă la ea dacă are în grijă o mamă, o soacră, o bunică etc. Iar aici primești ceea ce dăruiești. Nicidecum nu se pune problema să mă simt exploatată, dimpotrivă sunt tratată și considerată ca un membru al familiei.

Știu că vă place și chiar sunteți expertă în arta culinară, le-ați făcut cunoscute prețioasele dumneavoastră bunătăți la familia unde lucrați?

Da, îmi place să gătesc și să răsfăț familia cu cele mai bune preparate,(la urma urmei și eu servesc alături de ei), deși nu am o pregătire în acest domeniu, ocupația mea în țara a fost cu totul alta. Eu consider că noi româncele gătim foarte bine și vrem să ne afirmăm ca să lăsăm o impresie bună unde lucrăm.

Aveți și oaspeți la masă?

Săptămânal vine în vizită o prietenă a familiei și stăm la masă împreună, uneori gătim chiar împreună meniul pentru prânz și mai învăț să fac preparate austriece.

Când sunteți anunțată că urmează să aveți oaspeți la masă, cu ce sentiment gătiți? Vă simțiți exploatată? Cum vă simțiți în mijlocul musafirilor austrieci?

Pentru mine este o plăcere să gătesc pentru oaspeți sau să pregătesc platouri cu diverse preparate așa cum procedam și acasă la mine. Nu mă simt nicidecum exploatată, iar cuvintele de laudă și mulțumire nu întârzie să apară. Totdeauna sunt în centrul atenției uneori chiar copleșită de prea multe complimente și felicitări.

Ce sfaturi, recomandări aveți pentru colegele de breaslă?

Îmi place să țin legătura cu colegele mele și doresc să le recomand să aibă încredere în ele pentru că odată ajunse aici trebuie să reușească ceea ce și-au propus. Să facă cu pasiune această muncă, chiar dacă nu este atât de simplă pentru că noi suntem aici să oferim servicii de calitate unor persoane neputincioase și suntem considerate de multe ori îngeri pentru paciente. Să aibă încredere în firma D&C Gumann care au o reputație bună și au dat dovadă de seriozitate iar succesul nu este întâmplător.

One thought on “La omul bun nici câinele nu latră!

  1. Avatar
    lucretia lazar Reply

    Doamna Popa, respect! Aveti o perspectiva corecta…Numai asa, lucrand cu drag , cu inima , cu responsabilitate poti reusi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.