Invitație la sinceritate!

Cine mă cunoaște personal, știe că eu sunt dureros de sinceră și mereu la fel. Evident că cel mai rău doare adevărul și din acest motiv nici nu sunt prea îndrăgită.

„Prefer să deranjez cu adevărul decât să fac pe plac cu lingușiri.” — Seneca

Dar ce este mai important?! să mă fac îndrăgită prin a minți, a gândi una și a spune și arăta altfel, sau să mă simt eu bine cu mine în pielea mea?! Cui prodest?! Evident celui din fața mea, că mie clar nu.

„Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea şi ceva mai uşor decât linguşirea.” — Feodor Dostoievski

Mă uitam de curând în notificările ce le primesc de la facebook cât falsitate există pe lumea asta, câte ființe umane fac fel de fel de compromisuri numai de dragul de a fi văzuți…, Doare! Doare și pe cel ce privește și pe cel ce practică. Mă întreb cum se simte cel lingușit când știe că de fapt ceea ce se întâmplă, este de fapt o mascaradă?! Cum se simte cel care lingușește când face eforturi doar pentru a fi văzut?!

„Orice linguşitor trăieşte pe cheltuiala cui îl ascultă.”   La Fontaine

Este expert în a-i întoarce pe unii împotriva celorlalți, fără să lase urme, fiind astfel varianta soft a intrigantului. Trebuie să știți că acest gen de personaj se urăște pe el însuși că nu-și poate atinge obiectivele decât dându-se pe lângă alții, iar la modul inconștient proiectează o ură domoală asupra celui căruia este nevoit să-l lingușească.

„Parvenitul se târăşte de-a buşilea în faţa celor ce-i pot fi de folos şi este obraznic cu cei de care nu mai are nevoie.” — Honoré de Balzac

Și iar mă întorc la cei ce mă cunosc personal și știu că refuz categoric complimentele, iar acest lucru l-am mai spus de multe ori, pentru că e greu să-ți dai seama cât adevăr sau câtă minciună se ascunde în spatele unui compliment.

„Lingușirea este plata anticipată a trădării care ți se pregătește.” — Nicolae Iorga

5 thoughts on “Invitație la sinceritate!

 1. Avatar
  COSTENIUC MIHAELA Reply

  Cat adevar… si eu sant la fel…Am avut de pierdut pentru sinceritate ..dar,nu am de gand sa ma schimb…A ti punctat foarte precis si frumos ce inseamna sinceritatea… Scoala sinceritatii am facut.o in Israel ..unde am fost apreciata si am avut numai de castigat… stiti sigur ca Evreii sant cei mai buni psihologi ..se uita la tine , schimba doua cuvinte cu tine si te au citit .. daca esti ok ..ai sanse, daca nu .. șahlom…sa fiti sănătoasă si inva odată FELICITĂRI!!!!

  • danielagumann
   danielagumann Post authorReply

   Ahh,Israel!!! Cine a fost acolo odată, nu va uita tot restul vieții.
   În Israel viața m-a călit, m-a șlefuit.
   În Israel am învățat să prețuiesc viața până la ultima picătură.
   În Israel, viața nu a fost roză, dar a prins contur și calitate.
   Vă mulțumesc doamna Costeniuc pentru amabiliatea de a-mi scrie.
   Numai gânduri bune și sincere vă transmit!

 2. Avatar
  Emilia Reply

  Din pacate asa este.Toate zicalele sunt extrem de adevarate si actuale. Subscriu! Si- n acelas timp va indragesc mult. V- am cunoscut la Roma. Succes!

  • danielagumann
   danielagumann Post authorReply

   Vă mulțumesc frumos, doamna Emilia, atât pentru faptul că ați dat atenție articolului meu, dar mai ales pentru faptul că v-ați rupt din timpul dumneavoastră prețios pentru a fi prezentă la evenimentul de lansare de carte de la Roma, a cărui succes se datorează evident, domnului Valeriu Barbu. Am fost plăcut impresionată de comunitatea românilor din Roma și de preocupările din cadrul Cenaclului de la Roma. Felicitări!

 3. Avatar
  Emilia Reply

  Imi place foarte mult sa particip la astfel de evenimente, schimb un pic activitatea de zi cu zi, dar , mai ales cunosc oameni deosebiti. Va imbratisez cu drag si va asteptam la Roma. Va promit ca voi fi prezenta!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.